logo
PROJEKTI KONTAKTI DZEJAS DIENAS RESURSI

Atmiņu stāsts un izstāde “Dziesmas un dejas ceļš laika ritējumā”

Aktualitātes • Piektdiena, 2023. gada 30. jūnijs
Šobrīd, kad visapkārt jau ir jaušama tā fantastiskā un vienojošā kopības sajūta, ko allaž mums nes kārtējie latviešu Dziesmu un deju svētki, katrs mēs mēģinām tvert kādu jaunu informācijas dvesmu vai gluži pretēji - tieši dalīties ar to, lai priecētu citus.

Šogad, kad svētki notiek tradīcijas 150 gadu jubilejas zīmē, līdz pat vasaras saulgriežiem Ulbrokas bibliotēka savās telpās visiem interesentiem sadarbībā ar novadnieku, Stopiņu pagasta 2018. gada Goda pilsoni Viktoru Vindeli, piedāvāja skatīt Vispārējiem latviešu Dziesmu un deju svētkiem veltītu privātkolekcijas izstādi “Dziesmas un dejas ceļš laika ritējumā.”


Izstādes "Dziesmas un dejas ceļš laika ritējumā" eksponātu īpašnieks, Stopiņu pagasta Goda pilsonis Viktors Vindelis, 2023. gada 14. jūnijs.

Pats privātās kolekcijas turētājs par izstādes uzkrāto materiālu kopumu stāsta: ”Jaunībā par Dziesmu un deju svētkiem sevišķi neinteresējos, bet, atnākot dzīvot uz Stopiņu pagastu, saskāros ar tiem ciešāk. Meitas un dēls piedalījās svētku koncertos no bērnudārza un skolas. Vēlāk arī es un sieva iesaistījāmies vidējās paaudzes deju kolektīva "Luste" darbībā un 2003. gada Dziesmu un deju svētkos piedalījāmies jau visa ģimene. Ar laiku radās doma apkopot Dziesmu un deju svētku dalībnieku nozīmītes un citus materiālus. Pateicoties mūsdienu komunikācijas līdzekļiem, izdevās savākt nelielu materiālu kolekciju. Izstādē aplūkojamas dalībnieku nozīmītes no Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku pirmsākumiem 1873. līdz 2008. gadam. Šeit jāmin, ka no 2013. gada svētku dalībniekiem nozīmītes vairs nepiešķīra, tikai virsvadītājiem un virsdiriģentiem. Kolekcijā ir apskatāmas arī svētku programmas, dalībnieku apliecības, ieejas biļetes, grāmatas, saktas un citas uzkrātās, saglabātās piemiņas lietas.”

Mūs patiesi aizkustina Viktora aizrautība, atvērtība un dalīties prieks ar dzimtas arhīva Dziesmu un deju svētku norises pasākumu un mēģinājumu fotogrāfijām, kā arī ar savām atmiņām un dejošanas pieredzi audio intervijas ierakstā.

Ar pilno kolekcijā esošo iespieddarbu saturu rādītāju interesenti var iepazīties Ulbrokas bibliotēkas mājaslapas sadaļā 2023. gada izstādes.

Aicinām sekot jaunumiem arī bibliotēkas komunikācijas tīklā. Ikdienā kā allaž ikviens ir gaidīts klātienē bibliotēkas telpās, lai kavētos atmiņās lasītāju dāvinātajos iespieddarbos ar Dziesmu un deju svētku fotogrāfiju apkopojumiem, vai izvēlētos kādu lasāmvielu no bibliotēkas krājumā esošiem vai jauniegūtiem darbiem, tostarp Viļa Daudziņa grāmatu par Pirmajiem latviešu dziedāšanas svētkiem ar paša autora zīmējumiem un asprātīgo aprakstu.

Jūlija mēnesī Ulbrokas bibliotēkas literāri tematiskās izstādes “Ievadtonis jeb uz kneipi” ietvaros godāsim Dziesmu svētku simbola - “Gaismas pils” mūzikas autoru, komponistu Jāzepu Vītolu viņa 160. gadu jubilejā.

Jolanta Bērziņa,
Ulbrokas bibliotēkas informācijas speciāliste

Aktualitātes

Darba laika izmaiņas

Lasīt vēl

Izstāde

Literatūras izstāde "Dalī sapņojumi"

Lasīt vēl

Izstāde

Zīmējumu izstāde "Pa spalvai"

Lasīt vēl

Ziņu arhīvs

Visas ziņas