logo
PROJEKTI KONTAKTI DZEJAS DIENAS RESURSI

Saulains rīts ar latgalisku noskaņu

Aktualitātes • Otrdiena, 2022. gada 20. septembris

Sestdien, 10. septembra rītā pulcējāmies Ulbrokas bibliotēkas Pētera Brūvera lasītavā, lai aizsāktu Dzejas dienu 2022 svinēšanu ar tradīciju, kas Ropažu novadā norisinās otro gadu. Tā ir aizraujoša ceļošana pa literāro domu lielceļiem īpaši noformētā autobusā. Trešajā pieturā jeb Ulbrokas bibliotēkā viesus sagaidīja ne tikai bibliotekāri, bet arī Stopiņu pagasta iedzīvotāji, tostarp, rakstniece, kultūras aktīviste, vairākkārtēja kultūras balvas “Boņuks” ieguvēja Ilze Sperga.

Ilze pēc Latvijas Nacionālās bibliotēkas datu ziņām ir daudzu grāmatu redaktore. Ilzes Spergas vadībā pie “Latvejis Republikys Satversmes” tulkojuma strādājusi latgaliešu valodnieku grupa. Viņa ir arī recenzente Latgaliešu – latviešu vārdnīcai, sastādītāja tīmekļa autoru prozas un dzejas izdevumam “Esplanāde”, korektore un redaktore Annas Rancānes grāmatai “Pylni kārmani dabasu”. Par pēdējo un citiem sadarbības partneriem stāstīja Ilze pati. Tāpat klausījāmies dažādu autoru dzejoļus un arī dzejnieces sacerēto latgaliešu valodā. Mūsu viešņa ar cieņu runā par katru ar literatūru saistītu Latgales personību, kas devusi jebkādu ieguldījumu šī Latvijas kultūrvēsturiskā novada popularizēšanā. Patiess prieks, ka starp pasākuma apmeklētājiem bija arī latgaliešu valodas pratēji. Bet Ilzes plūstošo valodu baudīja ne viņi vien, bet arī tie cilvēki, kuri ikdienā maz saskaras ar latgalisko. Ilzes personiskie sasniegumi atspoguļojas jau minētajās “Boņuka” balvās, kuri piešķirti par labāko prozu, spilgtāko publikāciju presē vai internetā un labāko sniegumu literatūrā. Pirmais no “Boņukiem” piešķirts par labākās prozas darbu – "Stuosts par suneiti." Autores debijas stāstu krājums “Dzeiveiba” (izdots 2014. gadā) saņēmis “Boņuka” balvu par labāko sasniegumu literatūrā. Šis ir pirmais darbs, kurš latgaliski izskanējis tieši radiolasījumos. Šogad jāiznāk Ilzes Spergas krājumam “Rudeņa bolsi”, kurā būs apkopoti pirms 10-15 gadiem rakstītie dzejoļi. Pašlaik tiek rakstīts stāstu krājums latgaliski un ir pabeigts latviski sarakstīts romāns.

Ilze ir ļoti sirsnīgs un atklāts cilvēks, kurš prot diskusijā ievilināt arī klausītājus. Sarunas par viņas redaktores darbu, ģimeni un mājām ris raiti. Klausāmies fragmentus no jaunākās bērnu dzejoļu grāmatiņas “Vuškeņa iz pļovys”, kurai mūziku darinājis Kristaps Rasims, bet grāmatas vizuālo veidolu radījusi māksliniece Līga Romančuka. Dziesmas klausāmas Youtube, biedrības Bīdreiba LgSC augšupielādēs.

Sniedzot ierakstu autogrāfu kartiņās, sarunas turpinās un rakstniece atbild uz itin visiem zinātkāro klausītāju jautājumiem. Turam īkšķi, lai, izdodas viss iecerētais un vienmēr ir iemesls lepoties ar notikumiem latgaliskā popularizēšanā. Paldies par vairāku grāmatu dāvinājumu, kas papildinās bibliotēkas krājumu ar dzejām latgaliešu valodā. Foto galerijā Vitas Bangas un raksta autores fotogrāfijas.

Ulbrokas bibliotēkas bibliogrāfe Ieva Mūrniece

Aktualitātes

Jauno grāmatu apskats, 2024. gada aprīlis

Lasīt vēl

Aktualitātes

Jaunākā bērnu un jauniešu literatūra, 2024. gada aprīlis

Lasīt vēl

Aktualitātes

Bibliotēku nedēļas pasākumi

Lasīt vēl

Ziņu arhīvs

Visas ziņas