logo
PROJEKTI KONTAKTI DZEJAS DIENAS RESURSI

Sauriešu un Ulbrokas bibliotēku sadarbība “Ziemeļvalstu literatūras nedēļa 2022”

Aktualitātes • Piektdiena, 2022. gada 2. decembris

Jau daudzus gadus Ziemeļvalstu literatūras nedēļa bibliotēkās ienāk vienlaicīgi ar novembra svētkiem, kad svinam Latvijas dzimšanas dienu.

Ziemeļvalstu literatūras nedēļa ir projekts, ko Ziemeļvalstīs administrē Biedrības Norden asociācija, bet Latvijā - Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs sadarbībā ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu Literatūras centru. Nedēļas galvenais uzdevums ir Ziemeļvalstu literatūras un kultūras iepazīšana.

15. novembrī no plkst. 18.00 līdz 19.30 Ulbrokas un Sauriešu bibliotēku sadarbībā notika Ziemeļvalstu literatūras nedēļas “Krēslas stunda” Ulbrokas bibliotēkā. Krēslas stunda ir lasīšanas stunda pieaugušajiem, tikšanās ar lasītājiem un bibliotekāriem. 2022. gada Ziemeļvalstu literatūras nedēļas tēma “Daba Ziemeļvalstīs”. Vienlaikus visās Skandināvijas valstīs un arī Baltijas valstīs sveču gaismā tiek lasīta kopīgi izvēlēta grāmata. Reizēm ir ļoti interesanti ne tikai katram lasīt savu grāmatu, bet arī kopā, lasot priekšā citiem. Svarīgākais ir izjust saliedētības sajūtu, kad zini, ka visapkārt citi cilvēki lasa vienu un to pašu grāmatu, tieši tajā pašā laikā ar tevi!

Pasākuma laikā atgādinājām par Ziemeļvalstu literatūras nedēļas vēsturi un “Krēslas stundas” tradīcijām, iepazīstinājām ar jaunākajām Ziemeļvalstu autoru grāmatām, lasījām darba fragmentu no Patrika Svensona grāmatas “Zuša evaņģēlijs”, vērojām prezentāciju par Somijas dabas skatiem. "Zuša evaņģēlijs" ir grāmata par to, kā zutis saved kopā tēvu un dēlu un kā zuša dzīves noslēpumu var pielīdzināt cilvēka dzīvei. Tas ir vēstījums par izcelsmi, likteni, par to, kā nodzīvot dzīvi, un par neizbēgamo un grūti pieņemamo nāvi.

Fragmentus lasīja Sauriešu un Ulbrokas bibliotēku lasītāji Kristiāns Darbiņš un Jānis Pumpurs.

Kristiāna Darbiņa atsauksme par pasākumu: “Krēslas stundas pasākumā es piedalījos pirmo reizi. Es arī pirmo reizi lasīju grāmatas fragmentu publikai. Piedalīties šajā pasākumā man bija liels prieks un pagodinājums. Šī gada izvēlētie lasāmie fragmenti bija interesanti un man patika. Kaut gan "Zuša evaņģēlijs" nav tāda žanra grāmata, kuru es izvēlētos. Viss pasākums bija sirsnīgs un radīja jauku, rudens noskaņu. Paldies Sauriešu un Ulbrokas bibliotēkām, ka tādus pasākumus rīkojat. Vienīgi žēl, ka tos neapmeklē gados jauni cilvēki, bet, manuprāt, vajadzētu. Vēlreiz paldies par pasākumu un garšīgo karsto dzērienu!”

Raksta un fotogrāfiju autore Sauriešu bibliotēkas vadītāja Jeļena Staltmane

Aktualitātes

Jauno grāmatu apskats, 2024. gada aprīlis

Lasīt vēl

Aktualitātes

Jaunākā bērnu un jauniešu literatūra, 2024. gada aprīlis

Lasīt vēl

Izstāde

Tekstilmākslinieces Gintas Kristjansones personālizstāde “Vārdene”

Lasīt vēl

Ziņu arhīvs

Visas ziņas