logo
PROJEKTI KONTAKTI DZEJAS DIENAS RESURSI

Ne pret Raini, bet par Latviju!

Aktualitātes • Svētdiena, 2023. gada 12. februāris

“Ne pret Raini, bet par Latviju!”, šie vārdi attiecināmi Armanda Pučes darba “Ar baltiem cimdiem jeb Artura Nagliņa brīnišķīgie piedzīvojumi” saturam. Kas šinī gadījumā ir autors: cienītājs, līdzjutējs vai patiesības meklētājs? Vakara gaitā pamatoja žurnālists un grāmatas autors Armands Puče.

Tā ir atklāta, godīga, patiesa un drosmīga saruna, iespējams, konteksts, lai savā darbā neatkārtotu to, kas kaut kur jau ir ticis pateikts. Pārliecinoši veidojot savu priekšstatu, kas balstīts pētnieciskā darbā, kā arī priekšmetos un tēlos - uzzinām, ka autors "Ar baltiem cimdiem" sākotnēji domājis veidot kā romānu ar iztēli, bet arhīvā radās daudz dokumentu. Nekādas akadēmiskās atsauces gan nav liktas, jo literatūrzinātnieki, kam tas interesē, paši arhīvā atradīs nepieciešamo, tagad vai pirms piecdesmit gadiem. Ne tik viegli atrodami un kopā saliekami fakti, darbam tiek veltīti astoņi gadi. Cik labi, ka žurnālisti savā darbā nav līdzjutēji, līdzatkarīgi, bet ir ziņkārīgi. Vakara sarunu un autora raksturlīniju šķautni pamazām atklāj kultūras žurnāliste Liega Piešiņa.

Tikšanās Ulbrokas bibliotēkā ir saruna ar lasītāju ciklā “Rakstnieku stāsti – konteksts un priekšstati”. Šajā gadā tiekamies pirmoreiz, tāpēc, jo īpašs prieks vienkopus redzēt “pussimts” ieinteresētus klausītājus, dzirdēt asredzīgus jautājumus un saņemt drosmīgas atbildes. Neuzkrītoši, bet patiesi, mācot katram pašam domāt kritiski. Neviens jau nezina visu patiesību. Bet nevar nepiekrist, ka liela daļa vēsturnieku, “privatizējot” zināšanas, gājuši režīma pavadā. Lasītājam pašam jāatrod krāsas un visas puzles gabaliņi jāsaliek kopā! Negaidot un nesarunājot, mūsu viesiem kājās vienādas krāsas apģērbs. Skaistākais, ka arī detaļās ir īstenības izteiksme un patiesības fons.

Armands Puče savus darbus izdod pats, tie prasās lasīt, arī tad, ja netrāpa profesijā. Šobrīd trāpa un pat ļoti, tie ir dažādi cilvēki – viņu panākumi un neveiksmju iemesli, tostarp manipulācija ar cilvēka prātu un rīcību, pielāgotas mūsdienas un vēsturisks fons. Kopumā divdesmit grāmatu autors, citviet priekšvārdu autors un fotogrāfs. Nepārstājiet lasīt un galvenais domāt arī tad, ja jaunākā autora grāmata veido lasītāju rindu un ir mazliet jāuzgaida.

Nākamā tikšanās ciklā “Rakstnieku stāsti – konteksts un priekšstati”, 2023. gada 21. martā, plkst.18.00 Ulbrokas bibliotēkā. “Ģimeniskums un radošums.” Viesos Ieva Struka un Edvīns Raups. Saruna latviešu literatūras vēstures mīlētājiem un individuālās jēgas piekritējiem. Moderatore kultūras žurnāliste Liega Piešiņa.

Daiga Brigmane,
Ulbrokas bibliotēkas vadītāja

Aktualitātes

Darba laika izmaiņas

Lasīt vēl

Izstāde

Literatūras izstāde "Dalī sapņojumi"

Lasīt vēl

Izstāde

Zīmējumu izstāde "Pa spalvai"

Lasīt vēl

Ziņu arhīvs

Visas ziņas