logo
PROJEKTI KONTAKTI DZEJAS DIENAS RESURSI

Dzejnieka un atdzejotāja Pētera Brūvera 65. jubilejai veltītā izstāde “Cik tu brīvs, tik dzīvs”

Izstāde • Trešdiena, 2022. gada 27. aprīlis
Novada dzejnieka un atdzejotāja Pētera Brūvera 65. jubilejai veltītajā izstādē “Cik tu brīvs, tik dzīvs” būs aplūkojamas fotogrāfijas, vēstules, suvenīri un rakstniecības lietas. Apmeklējuma laikā ar viedtālruņa palīdzību tiks nodrošināta klausīšanās un līdzdalības klātesamība, informācijas izguvē izmantojot QR kodus.

Dzejnieka un atdzejotāja Pētera Brūvera 65. jubilejai veltīta izstāde “Cik tu brīvs, tik dzīvs“ no 27. aprīļa būs apskatāma Ulbrokas bibliotēkā. Izstāde izsekos dzejnieka dzīves līnijai un dzejnieka līdzsvara meklējumiem radošajā dzīvē. No bērnības Stopiņu pagastā līdz pieaugšanai dzīves laikā - dzejnieks, atdzejotājs, valodnieks, fotogrāfs, gleznotājs, literārais konsultants un redaktors. Izstādē būs aplūkojamas bērnības fotogrāfijas, dzirdamas intervijas, autora balss klātesamība, kā arī iekļauta dzejas un dziesmu daudzveidīgā valoda. Balss, skaņa, dažādu priekšmetu klātbūtne radīs uz patiesiem notikumiem balstītu faktu kopumu.

Uz izstādes materiāliem ir QR kodi, un, tos nolasot, interesenti var klausīties P. Brūvera dzeju, dziesmas ar autora vārdiem, kā arī interviju fragmentus, ko balss ierakstā ierunājis amatierteātra “Dille” aktieris Uldis Bērziņš. Dzirdama Ineses Zanderes vēstule par kopīgo vasaras kursu apmeklējumu Viļņā 1986. gadā, ar kuru aizsākās Brūvera gaitas lietuviešu dzejas atdzejošanā. Ar šodienas skatījumu rakstītais ļauj pieskarties kaut kam ļoti personiskam un brīvam gan domās, gan attieksmē, saglabājot dzīvības patieso vērtību. Dzejnieks rada savu patiesību – smeļoties no dažādu mākslu jomām.

Pēters Brūveris literārajā mantojumā atstājis divdesmit piecus dzejoļu krājumus, no tiem - piecpadsmit bērniem. Regulāri publicējis atdzejojumus un tulkojumus no lietuviešu valodas un tjurku grupas valodām. P. Brūvera dzeja izdota lietuviešu, krievu, zviedru, angļu un citu Eiropas tautu valodās. Dziesmu tekstu vai libretu autors piecām izrādēm tai skaitā trijām bērnu muzikālajām izrādēm.

Starp izstādes materiāliem redzami citu autoru darbi, kas likuši Brūveram tos pāršķirstīt un iedvesmoties savu darbu rakstīšanai. Nozīmīga ir publicēto interviju materiālu daļa, kas atgādina par dzejnieka dzīves laiku, nereti piešķirot sadzīvisku raksturu notikuma izklāstam. Piemēram, “sevis sponsorēšanas filozofija” un sadarbība ar komponistiem.

Izstādi sagatavoja Ulbrokas bibliotēkas kolektīvs. Materiālu kopums – atmiņu institūciju sadarbība - Latvijas Nacionālās bibliotēkas Alekseja Apīņa Reto grāmatu un Rokrakstu lasītava, LNB Uzziņu informācijas centra Informācijas pakalpojumu nodaļa, Rakstniecības un mūzikas muzejs, Ulbrokas bibliotēka.

Izstādi atbalsta Ropažu novada pašvaldība.

Izstādes darbības laiks 2022. gada 27. aprīlis - 12. septembris.

Daiga Brigmane,
Ulbrokas bibliotēkas vadītāja

Aktualitātes

Jauno grāmatu apskats, 2024. gada aprīlis

Lasīt vēl

Aktualitātes

Jaunākā bērnu un jauniešu literatūra, 2024. gada aprīlis

Lasīt vēl

Aktualitātes

Bibliotēku nedēļas pasākumi

Lasīt vēl

Ziņu arhīvs

Visas ziņas