logo
PROJEKTI KONTAKTI DZEJAS DIENAS RESURSI

Ceļojot pa Augšdaugavas novadu

Aktualitātes • Trešdiena, 2024. gada 28. augusts

Ekskursija Ulbrokas bibliotēkas lasītājiem kopā ar Janīnu Kursīti. Sēlija un Laimes muzejs (vēsture, dievnami, amatniecība, latvju rakstu zīmes, folklora, kultūrvide un kulinārais mantojums). 2024. gada 23.,24. augusts.

Ir aizritējusi ar nepacietību gaidītā vasaras ekskursija, ko ik gadu sarūpē Ulbrokas bibliotēkas vadītāja Daiga Brigmane. Kopīgo ekspedīciju dalībnieki jau kļuvuši ne vien par domubiedriem, bet arī labiem draugiem.

Divas ar Augšdaugavas novada kultūrvēstures un dabas bagātībām piesātinātās dienas aizvadījām kopā ar profesori Janīnu Kursīti un vēstures skolotāju Robertu Ķipuru. Ekskursijas vadību uzņēmās arī Latvijas Vēstures un sociālo zinību skolotāju biedrības prezidente Baiba Atmane. Jāatzīmē viņas darbs, atgriežot Latvijas vēstures priekšmetu skolu programmās, kas kompetenču pieejas programmā bija palicis novārtā.

Divu dienu garumā bagātinājāmies, stāstīdami katrs savu stāstu sarunā ar Janīnu Kursīti. Tēma par Staburaga klinti iezīmē zaudētās Daugavas ainavas simbolisko nozīmi. Daudzi no mums vēl kā bērni to bija redzējuši pirms appludināšanas. Ar grupas dziedošo dalībnieku Irbes, Džuljetas un citu skanīgo balsu uzmundrinājumu visi dziedam "Kam raudi tu, ak daiļā Staburadze”.

Vēl cita tēma saistīta ar daudzveidīgo pieredzi ārzemēs, it īpaši, tur nonākot pirmo reizi. Vienoti secinām – nekur nav tik labi kā mājās. Tieši tādēļ mūsu ceļš ved pa Latviju, lai apzinātu pašu zemes vērtības, kas garīgi bagātina un ceļ pašapziņu.

Pabijām abos Daugavas krastos – Sunākstē, Viesītē, Zasā, Ilūkstē, Daugavpilī, Krāslavā un Indrā. Redzētās vietas, satiktie cilvēki, baznīcu apmeklējums, materiālu ekspozīcijas muzejos, Sēlijai un Latgalei raksturīgās dziesmas – garīga maize un zināšanas mūsu prātiem. Janīna Kursīte mūs izglītoja Sēlijas un Latgales etnogrāfijā un kultūrvēsturē, Roberts Ķipurs iepazīstināja ar vietu vēsturi un pieminekļiem, padziļinot zināšanas 1905. gada notikumos un Latvijas Brīvības cīņās.

Gotharda Frīdriha Stendera dzīves un darba vietas Sunākstē, Sunākstes Baltā baznīca - šeit apstājāmies vispirms. Ar savām acīm redzētais un dzirdētais ļāva dziļāk izjust Stendera lomu laikmetu ritumā. Iespējams, gudrāki palikām, dzerot ūdeni no Stendera gudrības akas. Garīgu gaismu smēlāmies, aplūkojot akadēmiķim Jānim Stradiņam veltīto tēlnieka Ojāra Feldberga skulpturālo ansambli "Gaismas vārti" Sunākstes mācītājmuižas vietā.

Viesītē muzejā “Sēlija” apmeklējām piemiņas ekspozīciju “Paula Stradiņa skola”. Iepazinām ievērojamās un diženās Stradiņu dzimtas devumu, arī latviešu fotogrāfijas pamatlicējam Mārtiņam Bucleram veltītos materiālus.

Ceļā uz Zasu – rakstnieku Aleksandra un Jāņa Grīnu dzimtās mājas "Ziedi". Leimaņos apmeklējām seno latvju zīmju parku, Zasā – amatniecības centrs “Rūme”.

Vēl baltie dievnami Ilūkstē, Sēļu muzejs, Krāslava ar sakoptiem koka namiem un varenā grāfu Plāteru pils. Lielo Muļķu ciemā par muļķi palikt nevar, vietvārdam ir sava nozīme. Indrā, robežsargu vajadzībām celtajā dievnamā ierīkotā Laimes muzejā meklējām laimi.

Grupas vārdā un dziļā sirsnībā
Ginta Zalcmane
Latvijas Nacionālā bibliotēka

Pasākums

Vakara lasījums tumsā “Grāmatai pa pēdām 3”

Lasīt vēl

Izstāde

Literatūras izstāde "Es vienmēr pārsteidzu sevi. Tā ir vienīgā lieta, kuras dēļ ir vērts dzīvot"

Lasīt vēl

Aktualitātes

Jauno grāmatu apskats, 2024. gada septembris

Lasīt vēl

Ziņu arhīvs

Visas ziņas